Κατηγορίες Blog

Αποθήκευση Καφέ για τη μέγιστη φρεσκάδα

Posted by espressocafe 09/12/2019 0 Σχόλια Καφές,

Αποθήκευση Καφέ για τη μέγιστη φρεσκάδα !

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθώ κυρίως στην αποθήκευση ολόκληρων πράσινων φασολιών – (κόκκων) και ολόκληρων καβουρδισμένων φασολιών, αλλά θα αγγίξω μόνο εν συντομία την αποθήκευση του αλεσμένου καφέ. Επειδή πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν προ-αλεσμένο καφέ – είτε αγοράζοντας σε κενό-σφραγισμένα κουτιά, ή ολόκληρους κόκκους καφέ στο σούπερ μάρκετ, (χύμα), σκέφτηκα ότι είναι χρήσιμο να αφιερώσω ένα άρθρο για την σωστή αποθήκευση του αλεσμένου καφέ.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τόσο πολύ αλεσμένο καφέ για τόσα πολλά χρόνια, και δεν είναι καθολικά κατανοητή, (δηλαδή γνωστή) η μέθοδος για την «καλύτερη» αποθήκευση του αλεσμένου καφέ. Πολλοί άνθρωποι δεν το σκέφτονται καθόλου (και συνήθως πίνουν αποξηραμένο ή και μπαγιάτικο καφέ), και έχουν απλώς εξοικειωθεί με την ανιαρή γεύση του που προέρχεται από την ακατάλληλη φύλαξη του.

Ειρωνικά πολλοί τώρα άλλοι, κάνουν πραγματικές προσπάθειες για να αποθηκεύσουν τον καφέ τους με ασυνήθιστους τρόπους (με βάση παράξενες θεωρίες) που είναι επίσης λάθος, και βέβαια αυτό μπορεί να βλάψει τον καφέ, όπως ακριβώς και μην λαμβάνοντας κανένα μέτρο φύλαξης. Θέλω να απευθύνω μερικά πράγματα εδώ, και στη συνέχεια να εξηγήσω τους καλύτερους βασικούς τρόπους για να αποθηκεύσετε τον αλεσμένο καφέ.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί καμία έκπληξη, ότι το κύριο πράγμα που βλάπτει τον αλεσμένο καφέ, είναι η παρατεταμένη έκθεση στον αέρα. Αυτός είναι ο λόγος που το εργοστάσιο –εταιρία που πουλάει αλεσμένο καφέ είναι σε συσκευασία κενού σφραγισμένος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αέρας εργάζεται για να βλάψει τον καφέ μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών.

Το πρώτο είναι η απορρόφηση της υγρασίας από τον αέρα. Το δεύτερο είναι η απώλεια της υγρασίας στον αέρα. Και φυσικά, η υψηλή θερμοκρασία επιταχύνει τους δύο μηχανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύετε αλεσμένο καφέ είναι να τον αποθηκεύσετε με τρόπους που να αποφεύγουν τους δύο μηχανισμούς (δηλαδή, που κατέχουν «ισορροπία» στον καφέ), και φυσικά να αποφευχθούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Απλά η κατάψυξη είναι επίσης μια κακή ιδέα, αν αυτό είναι το μόνο που θα κάνετε.

Σφράγιση κενού & Κατάψυξη

Μέχρι στιγμής, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τον αλεσμένο καφέ φρέσκο είναι να σκουπίσετε την σφραγίδα που γράφει την ημερομηνία του καφέ πριν αλεστεί. Ο εξοπλισμός για τη διαδικασία σφράγισης σε κενό είναι πλέον φθηνός, και είναι διαθέσιμη η συσκευή σήμερα για οποιαδήποτε υπηρεσία στην πλειοψηφία των καταστημάτων. Αυτές οι σφραγίσεις κενού χρησιμοποιούν τσάντες για αποθήκευση φαγητών, ( FoodSaver), (οι οποίες πωλούνται σε ρολά), καθώς και πολλές από αυτές έρχονται επίσης σε ειδικά μεταλλικά κουτιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους δύο τύπους αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων είναι να χρησιμοποιήσετε Vacuum Pack (είναι η συσκευασία στη βιομηχανία τροφίμων σε κενό αέρος ) τον αλεσμένο καφέ η να τον βάλετε σε ένα δοχείο μεταλλικό FoodSaver και στη συνέχεια να τον παγώσετε και να κλείσετε τα κάνιστρα FoodSaver του δοχείου πριν την αποθήκευση στο ντουλάπι.

Αν σκοπεύετε να παγώσετε τον καφέ για μακροπρόθεσμη αποθήκευση, μπορείτε να αφήσετε τον καφέ στην αρχική του συσκευασία και να τοποθετήσετε πολλαπλά τέτοια πακέτα σε δοχεία FoodSaver. Και να τα σφραγίσετε σε κενό, αφήνοντας περίπου μια ίντσα στο τέλος του δοχείου ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα και η επανασφράγιση της σακούλας. (Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίχνετε τον αλεσμένο καφέ από την αρχική του συσκευασία απευθείας σε ένα δοχείο FoodSaver). Σε κάθε περίπτωση, η σφράγιση πρέπει να γίνετε στην σακούλα η στο δοχείο αεροστεγώς, και στη συνέχεια να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Εάν δεν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τον αλεσμένο καφέ για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον παγώσετε. Αντ ‘αυτού, για να αποθηκεύσετε τον καφέ στο ντουλάπι, ρίξτε το έξω από την αρχική του συσκευασία σε ένα FoodSaver Κάνιστρο. Στη συνέχεια σφραγίστε αεροστεγώς το δοχείο, και αποθηκεύστε το στο ντουλάπι. Στην ιδανική περίπτωση, σε κελάρι που πρέπει να είναι δροσερό (στην ίδια η και κάτω από τη θερμοκρασία δωματίου), και αν το δοχείο είναι διαφανές, τότε το ντουλάπι πρέπει να είναι σκούρου χρώματος.

Ως «κανόνας», ο παγωμένος μη αλεσμένος καφές μπορεί να διαρκέσει και να κρατήσει τη φρεσκάδα του, για διάστημα έως δύο ετών, εάν ο καφές έχει συσκευαστεί αεροστεγώς – απορροφητές οξυγόνου (vacuum-sealed), αλλά όχι περισσότερο από έξι μήνες, αν δεν έχει. Και όταν δεν είναι σε κατάψυξη (π.χ., για την αποθήκευση σε αποθήκη τροφίμων), Η αεροστεγώς συσκευασία vacuum-sealed μπορούν να κρατήσουν τη φρεσκάδα του καφέ για πέντε έως έξι μήνες. Αλλά αν ο καφές δεν έχει σφραγισθεί εν κενό, δεν θα κρατήσει φρέσκος για περισσότερο από ένα μήνα.

Έτσι η σφράγιση σε κενό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του καφέ κατά 4-5 φορές παραπάνω, και η κατάψυξη (μετά τη σφράγιση σε κενό) θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του καφέ άλλες 4-5 φορές παραπάνω. Σύνολο 10 φορές παραπάνω. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα να καταψύξετε τον καφέ χωρίς να σφραγιστεί πρώτα αεροστεγώς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγρασία στο εσωτερικό του καταψύκτη σας μπορεί να διαπεράσει τον καφέ με αποτέλεσμα να τον κρυσταλλώσει, προσδίδοντας έτσι διάφορες οσμές από τον καταψύκτη στον καφέ, όταν τελικά χρησιμοποιηθεί. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν δεν είναι σφραγισμένος αεροστεγώς, ολόκληροι οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ θα υποφέρουν από την κατάψυξη περισσότερο από τον αλεσμένο καφέ, επειδή θα υπάρξει από τον ψυχρό αέρα (κρυστάλλωση) σε ένα πακέτο με ολόκληρους κόκκους καφέ από ό, τι σε ένα πακέτο, συσκευασμένο με αλεσμένο καφέ.

Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ που έχετε σφραγίσει σε κενό και τον έχετε καταψύξει, ανοίξτε το σάκο και βγάλτε μόνο όσο καφέ θα χρησιμοποιήσετε σε μια εβδομάδα ή κάπως έτσι, στη συνέχεια, εκ νέου σφραγίστε ξανά την σακούλα ή το δοχείο, και επιστρέψτε τον πίσω στον καταψύκτη. Αυτό θα επιτρέψει στον καφέ που βγάλατε έξω από την κατάψυξη, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την παρασκευή του.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα πρέπει να κρατήσετε τον καφέ (που δεν είναι σφραγισμένος αεροστεγώς, ούτε στην κατάψυξη) για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση αγοράστε όσο καφέ μόνο είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε στο εν λόγω διάστημα. Εάν αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν, θα πρέπει να σφραγίσετε αεροστεγώς ένα τμήμα του για μελλοντική χρήση, και στη συνέχεια να τον παγώσετε στην κατάψυξη. (Και πάλι, μην απλώς τον καταψύξετε χωρίς να τον έχετε σφραγίσει αεροστεγώς).

Και όταν είστε στην περίπτωση να διατηρήσετε τον καφέ για χρήση εντός της περιόδου των 2-3 εβδομάδων, θα πρέπει να τον κρατήσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτήν την περίπτωση μην τον καταψύξετε. Και πάλι, σε θερμοκρασίες ψυγείου ή κατάψυξης, τα μόρια του νερού στον αέρα εντός του μεταλλικού δοχείου θα συμπυκνωθούν σε αυτές τις θερμοκρασίες, και θα διαπεράσουν τον καφέ.

Το καλύτερο υλικό για ένα αεροστεγές δοχείο, είναι το κεραμικό ή το γυαλί. Μεταλλικά και πλαστικά μπορούν να προσδώσουν παράξενη γεύση στο καφέ, δεδομένου ότι είναι και τα δύο αντιδραστικά υλικά. Τα κεραμικά και τα γυάλινα δοχεία, δεν είναι. Και το καλύτερο είναι να κρατήσετε τις ακτίνες του φωτός μακριά από τον καφέ, έτσι, ένα στερεό κεραμικό κάνιστρο, είναι καλύτερο από ένα διαφανές γυάλινο.

Αφήστε ένα σχόλιο