Κατηγορίες Blog

Όταν ο καφές συναντά το κακάο : η απολαυστική μόκα !

Posted by espressocafe 05/06/2020 0 Σχόλια Ποτά - Ροφήματα,Καφές,
Aν αναζητούμε ένα ρόφημα, κατάλληλο τόσο για χειμωνιάτικα πρωινά όσο και δροσερά φθινοπωρινά απογεύματα, που να συνδυάζει τον καφέ με τη σοκολάτα, το βρήκαμε : είναι η μόκα !
Όταν μιλάμε για καφέ, η λέξη μόκα ίσως ακούγεται πολλές φορές, αλλά με διαφορετική κάθε φορά σημασία : η ίδια λέξη θυμίζει τη θρυλική παραθαλάσσια πόλη της Υεμένης, που ήλεγχε κάποτε το εμπόριο του καφέ, την Ιταλική χειροκίνητη καφετιέρα, ενώ στην Ελλάδα, μόκα ονομάζουμε συχνά και το παγωτό με γεύση καφέ. Αν όμως παραγγείλουμε μόκα σε μια καφετέρια, αυτό που θα έρθει στο τραπέζι μας θα είναι ένα ρόφημα που αποτελείται από καφέ, γάλα και κακάο.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής και καθορισμένη συνταγή για την Μόκα, καθώς κάθε καφέ και κάθε barista τείνουν να διαφοροποιούν τις αναλογίες και τα συστατικά, με ελαφρές διαφορές στο γευστικό αποτέλεσμα. H συνταγή που θα παρουσιάσουμε βασίζεται στον εσπρέσο, κάτι που την φέρνει ελαφρώς πιο κοντά στην Ιταλία, ενώ οι αναλογίες τονίζουν την γεύση του καφέ έναντι της σοκολάτας. Όλα όμως έχουν να κάνουν με την διάθεση που έχουμε για πειραματισμό, όταν μιλάμε για την Μόκα !
Για μια απολαυστική Μόκα, θα χρειαστούμε :
Μια κούπα με χωρητικότητα 300 ml
Έναν espresso lungo
Μια κουταλιά της σούπας κακάο
200 ml γάλα
Πώς ετοιμάζουμε την Μόκα ;
Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο και τον τοποθετούμε στην κούπα
Προσθέτουμε το κακάο στον εσπρέσο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι, ώστε να διαλυθεί εντελώς
Σε μια αφρογαλιέρα, ετοιμάζουμε ζεστό αφρόγαλα, και το προσθέτουμε στην κούπα με απαλές κινήσεις
Γαρνίρουμε με λίγη σκόνη κακάο
Συμβουλές για μια λαχταριστή μόκα :
Η Μόκα μπορεί να ετοιμαστεί και με καφέ φίλτρου, αντί για εσπρέσο. Στον εσπρέσο, το άρωμα του καφέ είναι εντονότερο και κοντράρει έντονα τα αρώματα του κακάου, κάνοντας το ρόφημα πιο ενδιαφέρον.
Είναι καλό να μην το παρακάνουμε με τη ζάχαρη : η συνταγή μας αφορά μόκα «σκέτη», ωστόσο αν η γεύση μας τραβά λίγη ζάχαρη, μπορούμε να την προσθέσουμε, αρκεί να μην καταλήξουμε σε ένα ρόφημα που να θυμίζει σοκολατίνα!
Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να προστεθεί στην αρχή, μαζί με το κακάο.
Διαφορετικές ποικιλίες καφέ θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα : ένας γλυκόπιοτος και αρωματικός 100% Arabica καφές, όπως ο New York ίσως ταιριάζει περισσότερο με τα αρώματα της σοκολάτας, ενώ από την άλλη πλευρά, η δύναμη και η ένταση ενός χαρμανιού που αποτελείται από 100% Robusta, όπως του Qualita Rossa της Amigos, θα δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα «κόντρα» με τις νότες του κακάο – μπορούμε να πειραματιστούμε μέχρι να βρούμε την Μόκα που μας ταιριάζει.
Οι γαρνιτούρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά αμέτρητες : σαντιγί, κομματάκια σοκολάτας, τριμμένοι ξηροί καρποί, σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, ακόμα και φλούδα πορτοκαλιού για τους πιο τολμηρούς. Χρησιμοποιούμε ωστόσο τα συνοδευτικά με φειδώ, αν θέλουμε να γευτούμε πραγματικά τον συνδυασμό σοκολάτας και καφέ.
Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε παγωμένη μόκα, μετά το δεύτερο βήμα, της συνταγής χτυπάμε τον ζεστό καφέ με το κακάο με μερικά παγάκια, όπως θα κάναμε αν ετοιμάζαμε φρέντο εσπρέσο, και στη συνέχεια προσθέτουμε κρύο αφρόγαλα.
Υπάρχουν «σπιτικοί» τρόποι να δημιουργήσουμε αφρόγαλο, αλλά ποτέ δε θα είναι τόσο πλούσιο και αφράτο, όσο αν χρησιμοποιήσουμε μια αφρογαλιέρα. Μπορούμε να βρούμε αφρογαλιέρες κατάλληλες για οικιακή χρήση, που δεν πιάνουν ιδιαίτερο όγκο στην κουζίνα, είναι οικονομικές και επιπλέον όμορφα σχεδιασμένες.
Παρόλο που έχει γάλα και κακάο, η μόκα παραμένει κατά βάση ένα ρόφημα πλούσιο σε καφεΐνη – την καταναλώνουμε με μέτρο, δεν την σερβίρουμε σε μικρά παιδιά και αν είμαστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη την αποφεύγουμε κατά τις βραδινές ώρες.

Αφήστε ένα σχόλιο