Κατηγορίες Blog

Τί πρέπει να γνωρίζεται για το νερό

Posted by espressocafe 06/12/2019 0 Σχόλια

Ti πρέπει να γνωρίζετε για το νερό.

«Άριστον μεν ύδωρ…» δηλαδή “Το νερό έχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα αγαθά” σε ελεύθερη μετάφραση είπε ο Πίνδαρος τονίζοντας την τεράστια αξία του νερού λόγω της χρησιμότητας του ακόμα και απέναντι σε αγαθά πιο σπάνια. Και όχι άδικα.Σήμερα ωστόσο δεν είναι όλα όσα αφορούν στο νερό τόσο “ξεκάθαρα“. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 3 + 1 ενδιαφέροντα στοιχεία για το νερό:

 Οι κυριότεροι ρύποι του νερού είναι παθογόνοι: μικροοργανισμοί, βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα, αιωρούμενες στο νερό ενώσεις, ανόργανες και οργανικές διαλυτές στο νερό ενώσεις.Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα (Διχλωροφαινόλη), χρησιμοποιείται και στην χλωρίωση του πόσιμου νερού.Στο ένα τρίτο περίπου του εμφιαλωμένου νερού στο οποίο έγινε έλεγχος σημειώθηκε σημαντικό ποσοστό χημικής ή βακτηριδιακής μόλυνσης – υπερβαίνοντας τα επιτρεπτά όρια υγείας.Επιστήμονες επισημαίνουν πως όσο περισσότερο ένα πλαστικό μπουκάλι παραμένει σε ένα ράφι, είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε σε ψυγείο, τόσο υψηλότερο είναι και το ρίσκο να καταναλώσετε μεγαλύτερη δόση ενός χημικού που λέγεται αντιμόνιο, το όποιο είναι πιθανώς καρκινογόνο.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Πέρα από τους παθογόνους παράγοντες όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την σκληρότητα του νερού η οποία διαφέρει ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία κάθε πόλης στον χάρτη. Στην Ελλάδα οι περισσότερες πόλεις έχουν νερό μέτριας σκληρότητας. Οι πιο κατοικημένες πόλεις με σκληρό νερό είναι: Πρέβεζα, Πύργος, Έδεσσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σέρρες, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Ρόδος, Αλεξανδρούπολη και Λειβαδιά. Επίσης οι: οι Κόρινθος, Χίος και Κέρκυρα είναι περιοχές με πολύ σκληρό νερό.

 Η ΛΥΣΗ ;

Να χρησιμοποιήσουμε φίλτρα. H βασική αρχή λειτουργίας του φίλτρου ειναι απλή: κατακράτηση των ρύπων στο φίλτρο,διότι οι πόροι του φίλτρου ειναι μικρότεροι απο το μέγεθος των ρύπων ή απορρόφηση των ρύπων απο την μήτρα του φίλτρου.Υπάρχει πληθώρα φίλτρων όπως :φίλτρα διήθησης(δέσμευσης ιζηματος), φίλτρα ενεργού ανθρακα,φόλτρα αντιστρόφου ωσμώσεως,φίλτρα υπερδιήθησης,φίλτρα κεραμικά,φίλτρα KDF (Kinetic Degradation Fluxion),φίλτρα ενεργού αλούμινας ή και συνδυασμοί αυτών.,συσκευές ανταλλαγής ιόντων,συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας κλπ.

 ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΤΕΣ

Σε πολλές περιπτώσεις η αποσκλήρυνση είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου από το ακατέργαστο νερό. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι η χρήση ισχυρώς κανιονικής ιονανταλλακτικής ρητίνης, η οποία αναγεννάται με διάλυμα αλατιού. Το δοχείο του αποσκληρυντή μπορεί να είναι από πολυεστέρα ή χαλύβδινο με επένδυση πολυαιθυλενίου ή χαλύβδινο με ειδική εποξειδική βαφή.

Αφήστε ένα σχόλιο