Κατηγορίες Blog

Καβούρδισμα

Posted by espressocafe 09/12/2019 0 Σχόλια Καφές,

Kαβούρδισμα

Είναι το πιο κρίσιμο σημείο της επεξεργασίας του καφέ, αφού οι φυσικοχημικές αντιδράσεις που γίνονται με την υψηλή θερμοκρασία  είναι υπεύθυνες για τη υπέροχη γεύση και το μεθυστικό του άρωμα.

Η έννοια του καβουρδίσματος

Η ευθύνη για τον ειδικό είναι πολύ μεγάλη, διότι λίγα λεπτά περισσότερα ή λιγότερα μπορούν να καταστρέψουν τη παραγωγή που έχει συλλεχθεί με πολύ κόπο και κόστος.Το καβούρδισμα είναι μια τέχνη που χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και μαθαίνεται μόνο από πρακτική εξάσκηση. Κάθε ποικιλία καφέ θέλει διαφορετικό χειρισμό και μαστοριά.

Η διαδικασία καβουρδίσματος κρατάει από 12 έως 20 λεπτά, ανάλογα με την μηχανή, και οι κόκκοι ψήνονται σε θερμοκρασία 180°C έως 380°C. Από την υψηλή θερμοκρασία οι κόκκοι χάνουν νερό ,ο όγκος τους μειώνεται και από πράσινοι γίνονται καφέ. Πριν τη διαδικασία αυτή οι κόκκοι του καφέ δεν έχουν ούτε άρωμα ούτε γεύση, αλλά μετά το καβούρδισμα γίνονται αντιληπτά πάνω από 900 είδη γεύσεων και αρωμάτων. Οι έμπειροι ψήστες καταλαβαίνουν πότε ακριβώς πρέπει να κλείσουν τη μηχανή από τους διάφορους ήχους που κάνουν οι κόκκοι όταν θερμαίνονται. Όταν οι κόκκοι καφέ καβουρδιστούν σωστά μπορούν να μετατραπούν σε έναν υπέροχο καφέ.

Βασικά είδη καβουρδίσματος

1. Το ελαφρύ ή χρυσαφί καβούρδισμα που δίνει στο καφέ ένα ελαφρύ άρωμα. Αυτός ο τρόπος καβουρδίσματος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ελλάδα.

2. Το μεσαίο καβούρδισμα που δίνει στον καφέ ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και πιο δυνατή γεύση. Αυτόν τον τρόπο καβουρδίσματος τον συναντάμε περισσότερο στη Κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική.

3. Το δυνατό καβούρδισμα το οποίο δίνει στον καφέ μια έντονη και λίγο ξινή γεύση. Συνήθως ο καφές αυτός πίνεται σκέτος, και είναι πιο δημοφιλής στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία κ.τ.λ.)

Αφήστε ένα σχόλιο