Ταξίδι στις χώρες του καφέ: Κολομβία!

Posted by deahellas 16/02/2023 0 Comment(s) Καφές,

 


Οι λόγοι που κάνουν τον καφέ της Κολομβίας ξεχωριστό είναι το εύφορο,
ηφαιστειογενές έδαφός της και οι ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας. Η οροσειρά των Άνδεων χωρίζει νοητά τη χώρα σε τρεις περιοχές, οι οποίες ονομάζονται cordilleras. Στην μεσαία και την ανατολική cordillera παράγονται οι καλύτεροι κόκκοι arabica της Κολομβίας. Συγκεκριμένα, στο αποκαλούμενο «τρίγωνο του καφέ», το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές Quindio, Caldas και Risaralda, θα συναντήσει κανείς εκατοντάδες φάρμες. Η Κολομβία είναι άλλωστε η δεύτερη χώρα σε παραγωγή arabica μετά τη Βραζιλία!

Θέα από μια φυτεία καφέ κοντά στην πόλη Manizales.

Ο καφές της Κολομβίας έχει δύο μεγέθη: supremo, στο οποίο ανήκουν οι μεγάλοι κόκκοιexcelso, στο οποίο ανήκουν οι μικρότεροι κόκκοι.

Τα πιο γνωστά είδη καφέ της μεσαίας cordillera (Cordillera Central) είναι τα Medellin, Armenia και Manizales, τα οποία προέρχονται από τις αντίστοιχες επαρχίες, γνωστές και ως "ΜΑΜ". Το είδος Medellin χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση και ισορροπημένη οξύτητα, ενώ ο Medellin Supremo είναι από τους πιο γνωστούς, premium καφέδες στον κόσμο, με τους ειδικούς να τον κατατάσσουν μαζί με τον φημισμένο Jamaican Blue Mountain. Τα είδη Armenia και Manizales χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη οξύτητα σε σχέση με το Medellin.

 

H ανατολική cordillera (Cordillera Oriental) φημίζεται για τα είδη Bucaramanga και Bogota, με το δεύτερο να καλλιεργείται γύρω από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Κολομβίας. Ο Bucaramanga προέρχεται από μαλακούς κόκκους και έχει πυκνή γεύση, χαμηλή οξύτητα και βαρύ σώμα, ενώ ο καφές Bogota θεωρείται ένας απο τους καλύτερους καφέδες της χώρας, λόγω του εκλεπτυσμένου γευστικού και αρωματικού προφίλ του. 

Παραδοσιακός τρόπος καβουρδίσματος του καφέ στην Κολομβία.

Όσοι επισκέπτονται την Κολομβία για να μάθουν τα μυστικά του καφέ της επιβάλλεται να κάνουν μια στάση στην πολύχρωμη, αποικιακή πόλη Salento, η οποία - όπως και η περιοχή στην οποία ανήκει - έχει ανακυρηχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε υπέροχο κολομβιανό καφέ στο Café Jesús Martín (το οποίο έχει μια υπέροχη, συγκινητική ιστορία), λέγοντας "Me gustaría un tinto, por favor".