Γνωρίζοντας τον γλυκόπιοτο καφέ της Ονδούρας. Το «θαύμα του καφέ» από την Κεντρική Αμερική.

Posted by deahellas 02/01/2023 0 Comment(s) Καφές,
H Ονδούρα είναι χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία συνορεύει με την Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Νικαράγουα, ενώ βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και την θάλασσα της Καραϊβικής. Τα εδάφη της Ονδούρας αποτελούσαν μία από τις κοιτίδες του προκολομβιανού πολιτισμού των Μάγια, όμως οι αιώνες της Ισπανικής αποικιοκρατίες της κληροδότησαν μεταξύ άλλων τον Καθολικισμό και την Ισπανική γλώσσα. Η σημερινή Ονδούρα, ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1821, είναι ένα πραγματικό μωσαϊκό διαφορετικών επιρροών, που της δίνουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό χρώμα.
Η Ονδούρα ανήκει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωστόσο ο χαρακτήρας της είναι κυρίως αγροτικός, με βασικά προϊόντα το ζαχαροκάλαμο, τα τροπικά φρούτα (όπως είναι οι μπανάνες) και φυσικά, τον καφέ.
Ο καφές αποτελούσα πάντα ένα βασικό προϊόν για την οικονομία της Ονδούρας, κι ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο γνωστός κι αγαπητός. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!
Μικρή ιστορία του καφέ στην Ονδούρα
O καφές έφτασε στην Ονδούρα στα μέσα του 18ου αιώνα, εποχή άλλωστε της διάδοσης του στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Αρχικά, η παραγωγή του καφέ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς οι περισσότερες φυτείες καφέ ήταν μικρές ιδιοκτησίες, σε μεγάλα υψόμετρα και δίπλα σε μικρές κωμοπόλεις ή ακόμα και χωριά. Το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ονδούρας ήταν για δεκαετίες ολόκληρες, οι μπανάνες, κάτι που δρούσε με τη σειρά του αποθαρρυντικά για την ενίσχυση της καλλιέργειας του καφέ.
Ωστόσο, μεταπολεμικά η βιομηχανία της μπανάνας κλονίστηκε, για να περιέλθει σε πλήρη παρακμή κατά την δεκαετία του ’60, κάτι που έκανε αρκετούς αγρότες να εξετάσουν την καλλιέργεια του καφέ σαν μια πιο αποδοτική εναλλακτική. ΟΙ ΗΠΑ προσέφεραν κεφάλαια και τεχνογνωσία, ενώ το Instituto Hondureno del Café, ο επίσημος φορέας της χώρας για την καλλιέργεια και τη διάθεση του καφέ, ιδρύθηκε το 1970. Παράλληλα δημόσιες επενδύσεις (όπως η χάραξη και η επισκευή δρόμων προς τα ορεινά της χώρας) και ένα πλήθος νόμων και ρυθμίσεων κατάφεραν σε είκοσι χρόνια πραγματικό θαύμα, αναπτύσσοντας θεαματικά την παραγωγή του καφέ.
Σήμερα, η Ονδούρα συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στις δέκα πρώτες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, ενώ κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ξεπερνώντας τη μόνιμη «αντίπαλό» της, την Γουατεμάλα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, γίνονται σοβαρές προσπάθειες ο ονδουριανός καφές να προωθηθεί σαν specialty, μονοποικιλιακή επιλογή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Γνωρίζοντας τον καφέ της Ονδούρας
Στην Ονδούρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 100.000 καλλιεργητές καφέ, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες φυτείες, αν και οι μικροπαραγωγοί τείνουν να συνεταιρίζονται, βελτιώνοντας τόσο το προϊόν τους όσο και τις αμοιβές τους.
Ο καφές που καλλιεργείται στην Ονδούρα είναι, στην συντριπτική του πλειοψηφία, Arabica, και ανήκει σε διάφορες επιμέρους ποικιλίες που συναντούμε σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Bourbon, Caturrra, Catuai, Pacas). H Ονδούρα μπορεί να μην έχει τα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη που συναντάμε στην Κόστα Ρίκα και την Γουατεμάλα, όμως οι φυτείες της βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο (1100 – 1700 μέτρα), το ποσοστό βροχοπτώσεων είναι ψηλό και η θερμοκρασία ιδανική, παράγοντες που δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια ποιοτικού καφέ.
Τι γεύση έχει ο καφές της Ονδούρας;
O καφές της Ονδούρας είναι γενικά ισορροπημένος, με στρογγυλό σώμα και γεμάτη γεύση, χωρίς εξάρσεις στην οξύτητα του, και με φυσική γλυκύτητα, θυμίζοντας αντίστοιχους καφέδες από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Καθώς έχει χαρακτήρα που απευθύνεται σε πολύ κόσμο, είναι ιδανικό συστατικό σε commercial blends, καθώς δίνει άρωμα και γεύση στους «μουντούς» ασιατικούς καφέδες και τιθασεύει ιδανικά την σπιρτάδα και τα «περίεργα» αρώματα των καφέδων που έρχονται από την Αφρική. Εξαιρετικά δημοφιλή χαρμάνια, όπως είναι το Crema e Aroma και το Gran Espresso της Lavazza, βασίζουν ένα μεγάλο ποσοστό της γεύσης τους στους κόκκους από την Ονδούρα.
Αν και οι γευστικές νότες του Ονδουριανού καφέ μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, την ποικιλία και την επεξεργασία, συνήθως οι κόκκοι καφέ από την Ονδούρα χαρακτηρίζονται από νότες καραμέλας, σοκολάτας και μελιού, που συμπληρώνονται διακριτικά από ζωηρότερα αρώματα φρούτων ή και εσπεριδοειδών. Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του καφέ έχει οδηγήσει αρκετούς παραγωγούς να διαθέτουν τη σοδειά τους σαν specialty, μονοποικιλιακή επιλογή, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε τα αρώματα του terroir της Ονδούρας σε όλης τους την έκταση.
Ο Buondi Craft Single Origin Honduras αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για γνωριμία με τον χαρακτήρα του καφέ της Ονδούρας, ενώ το χαρμάνι του Organic Bio Puro παντρεύει τους κόκκους της Ονδούρας με κόκκους από το Περού, σε μια έκρηξη γεύσης και αρωμάτων.
Μια μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική μας δίνει τους ιδανικούς κόκκους για έναν καφέ που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλη την ημέρα – ο καφές της Ονδούρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τον γλυκόπιοτο και ισορροπημένο καφέ.