Γιατί ο πρωινός καφές είναι πράξη αυτοφροντίδας

Posted by deahellas 29/12/2022 0 Comment(s) Καφές,
Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι το ίδιο σταθερό στην καθημερινότητά μου, αυτό είναι η αγαπημένη μου πρωινή συνήθεια του καφέ.
Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι η σχέση που έχω με τον καφέ είναι πολύ ιδιαίτερη. Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι ένα φλιτζάνι καφέ είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να σηκωθούν απ' το κρεβάτι το πρωί ή από εκείνους που αν δεν ξεκινήσουν τη μέρα τους με το αγαπημένο ρόφημα έχουν πονοκέφαλο. Υποστηρίζω θερμά όσους ξυπνούν μία (ή και παραπάνω) ώρες νωρίτερα για να απολαύσουν με ηρεμία μια κούπα καφέ.
Αν και δεν ανήκω στην κατηγορία «δεν μπορώ να μιλήσω σε άνθρωπο αν δεν πιω μια γουλιά καφέ», την κατανοώ πλήρως. Από την άλλη, βιώνω τη συνήθειά του ως μια μοναδική εμπειρία, αντιμετωπίζοντάς την ως «ιεροτελεστία». Κάθε λεπτομέρεια μετράει. Από την ποσότητα που θα βάλω στη μηχανή ή στο μπρίκι, μέχρι τη δοσολογία καφέ προς νερό ή την κούπα που θα τον σερβίρω. Σχεδόν πάντα, τον καταναλώνω σκέτο γιατί η άποψη ότι «καλός είναι ο καφές που μπορείς να τον πιεις χωρίς γάλα ή ζάχαρη» με βρίσκει σύμφωνη.
7 τρόποι που ο καφές «σε φροντίζει»
Πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύω ότι ο πρωινός καφές είναι μια πράξης αυτοφροντίδας, που σου δίνει μια αίσθηση ευχαρίστησης, οικειότητας και τάξης. Και οι λόγοι είναι πολλοί.
1. Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Αρχικά, είναι σημαντικό να πούμε ότι συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, ανασκόπηση επτά μελετών έδειξε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που κατανάλωναν οι άνθρωποι την ημέρα συνδεόταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
2. Σου δίνει μια αίσθηση σταθερότητας
Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σταθερό στην καθημερινότητά μου, θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι ο πρωινός καφές. Αυτή η αίσθηση ρουτίνας που προσφέρει συνοδεύεται και από μία αίσθηση σταθερότητας και –με έναν τρόπο– ασφάλειας, ενώ σου δίνει το «σήμα της «έναρξης» και σε προετοιμάζει ψυχολογικά για ό,τι σου επιφυλάσσει η μέρα.
3. Σε παρακινεί να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι
Ένας ζεστός καφές είναι το καλύτερο κίνητρο για να σηκωθείς απ' το κρεβάτι, ιδιαίτερα τα κρύα πρωινά του χειμώνα. Μετά, όλα γίνονται αυτόματα.
4. Μπορεί να σε φέρει κοντά με φίλους, οικογένεια και τον/τη σύντροφό σου
Ο καφές είναι συνήθεια την οποία μπορείς να απολαύσεις από κοινού με τους συγκατοίκους, την οικογένεια ή τον/τη σύντροφό σου. Μπορεί να σε φέρει σε επαφή ακόμα και με φίλους που μένουν μακριά, μέσω διαδικτυακού ραντεβού για πρωινό καφέ.
5. Ο καφές δημιουργεί νέες συνήθειες
Η συνήθειά του κρύβει μια ολόκληρη νοοτροπία: από το ποιο χαρμάνι θα αγοράσεις μέχρι την καφετιέρα που θα επιλέξεις, ή τι είδος θα πιεις: γαλλικό, ελληνικό, εσπρέσο; Μπορείς, επίσης, να πειραματιστείς με συστατικά για να κάνεις τη γεύση του ακόμα πιο πλούσια.
6. Έχει οφέλη στην υγεία
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει οφέλη για την υγεία μας και μάλιστα θεωρείται από τα ροφήματα που χαρίζουν μακροζωία! Μεταξύ άλλων περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κάλιο και μαγνήσιο.
7. Σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος
Στην τελική, ο καφές σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και όλοι οι παραπάνω λόγοι συμβάλλουν σε αυτό!