Ο δεκάλογος για εκείνους που λατρεύουν το τσάι

Posted by testadmin 03/11/2022 0 Comment(s) Ποτά - Ροφήματα,

 

 1.  
  Ανακαλύφθηκε κατά λάθος.
  Λέγεται ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2.737 π.χ, ενώ έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο στο ποτήρι του και προτού προλάβει να αντιδράσει, τα φύλλα χρωμάτισαν το νερό. Ο αυτοκράτορας μύρισε ένα πολύ γλυκό άρωμα και κάπως έτσι δοκίμασε την πρώτη κούπα τσαγιού στην ιστορία. Ωστόσο, οι πρώτοι που το εισήγαγαν στην Ευρωπαϊκή επικράτεια ήταν οι Πορτογάλοι το 1610.
 2. Ευρώπη και Ασία προτιμούν διαφορετικό είδος.
  Στην Ευρώπη το πιο διαδεδομένο είδος τσαγιού είναι το μαύρο, το οποίο στην Ασία πίνεται μόνο με γάλα και μπαχαρικά. Αντιθέτως, στην Ασία,  πιο συχνά πίνεται το πράσινο. Βέβαια, στην Ελλάδα προτιμάται το τσάι του βουνού που υπάρχει και σε πληθώρα.
 3. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά
  Το πράσινο και το μαύρο τσάι, κυρίως, είναι πολύ περισσότερο αντιοξειδωτικά από ότι τα λαχανικά και τα φρούτα. Λέγεται, μάλιστα, ότι με μόλις δύο φλιτζάνια τσαγιού καταναλώνονται τόσα αντιοξειδωτικά όσα θα έπαιρνε κανείς με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
 4. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τον ίδιο τον καφέ.
 5. Κάνει καλό στα δόντια.
  Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται fluoride και καταπολεμά την τερηδόνα.
 6. Το
  κόκκινο τσάι αντικαθιστά επάξια τον καφέ.

  Μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ωστόσο, είναι ιδανικό διότι τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να το διεγείρει.
 7. Το λευκό τσάι, φίλος στο αδυνάτισμα.
  Είναι το λιγότερα επεξεργασμένο είδος τσαγιού. Ανάμεσα, μάλιστα, στις πολλές ιδιότητές του είναι και η λιποδιαλυτική.
 8. Όχι πολύ βράσιμο.
  Tο παραβρασμένο νερό αλλοιώνει την ποιότητα και τη γεύση  σε ένα τσάι
 9. Οι ποικιλίες διαφέρουν σε περιεκτικότητα καφεΐνης.
  Το τσάι με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι το μαύρο τσάι, με το κόκκινο να σημειώνει από τα χαμηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας.
 10. Έχει προσωπικότητα.
  Το τσάι, φυσικά και έχει προσωπικότητα, η οποία αποτελείται από 5 βασικά στοιχεία. Αυτά είναι το χρώμα, το άρωμα, η γεύση, η ένταση και η υφή.