Affogato...Ο ιταλικός καφές - επιδόρπιο !

Posted by espressocafe 07/02/2022 0 Σχόλια Καφές,

Affogato...Ο ιταλικός καφές - επιδόρπιο !

 

Το απλούστερο Ιταλικό επιδόρπιο έχει μόνο espresso και παγωτό!
 
 
Γνωστή για την απλότητα που την χαρακτηρίζει, η Ιταλική κουζίνα έχει φυσικά επηρεάσει και την κουλτούρα του καφέ. Οι Ιταλοί δε συμπαθούν τις πολύπλοκες προσθήκες που επισκιάζουν τη γεύση του καφέ και οι περισσότεροι τύποι εσπρέσο με τα ευφάνταστα ονόματα, όπως ο «διορθωμένος» (corretto) ή o «περιορισμένος» (ristretto), τείνουν να κρατάνε την απόλαυση του καφέ στα βασικά, ακολουθώντας τη πρωταρχική φιλοσοφία της Ιταλικής κουζίνας. Ανάλογα απλός είναι και ένας αγαπημένος ιταλικός καφές – επιδόρπιο, ο «πνιγμένος», δηλαδή ο espresso affogato.
 
 
Αυτό που «πνίγεται» στον affogato δεν είναι παρά μια μπάλα παγωτό μέσα σε έναν δυνατό espresso. Αν και σερβίρεται σε ολόκληρη την Ιταλία, οι γείτονες είναι διχασμένοι για το αν πρόκειται για καφέ ή για γλύκισμα: συνήθως, οι τρατορίες και τα εστιατορία το χαρακτηρίζουν επιδόρπιο, ενώ τα καφέ το σερβίρουν ως ρόφημα. Όπως και να έχει, ο affogato είναι ιδανικός για το κλείσιμο ενός ιταλικού δείπνου, αφού συνδιάζει τις χωνευτικές ιδιότητες του εσπρέσο με την δροσιά και την γλυκήτητα του παγωτού, αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξίσου απολαυστικός και ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα.
 
 
Tι χρειαζόμαστε για έναν απολαυστικό Affogato;
 
- Έναν διπλό εσπρέσο
- Μια μπάλα παγωτό (παραδοσιακά χρησιμοποιείται βανίλια)
- Ένα φαρδύ ποτήρι που έχουμε κρυώσει για λίγο στην κατάψυξη ή στο ψυγείο
 
Πως ετοιμάζουμε τον αυθεντικό Ιταλικό Affogato;
 
- Στο ποτήρι που έχουμε ήδη κρυώσει, τοποθετούμε μια μπάλα παγωτό.
 
- Διατηρούμε το ποτήρι στο ψυγείο
 
- Ετοιμάζουμε τον διπλό εσπρέσο
 
- Περιχύνουμε προσεκτικά το παγωτό με τον ζεστό καφέ
 
Συμβουλές για έναν πετυχημένο affogato!
 
Είναι καλό να μη χρησιμοποιήσουμε παγωτό με έντονη γεύση, καθώς θα «καπελώσει» τη γεύση του καφέ μας, ενώ για έναν πετυχημένο affogato χρειάζεται γευστική ισορροπία. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται απλό παγωτό βανίλια, ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες γεύσεις, αρκεί να είμαστε σίγουροι πως δεν είναι ιδιαίτερα έντονες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε από πριν παγώσει το ποτήρι μας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, καθώς θα βοηθήσει το παγωτό να κρατήσει τη θερμοκρασία του. Ο στόχος είναι το παγωτό να λιώσει απαλά και αργά από τον ζεστό καφέ, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Καθώς το παγωτό είναι κρεμώδες και γλυκό, ο εσπρέσο μας πρέπει να είναι δυνατός, προκειμένου να έχουμε την επιθυμητή ένταση και αντίθεση. Προτιμάμε ένα σκούρο χαρμάνι, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η υφή του ροφήματός μας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του. Προσέχουμε ο εσπρέσο μας να έχει πλούσια κρέμα, καθώς είναι καθοριστική για την απόλαυση του affogato.
O παραδοσιακός affogato, πιστός στην Ιταλική λιτότητα, περιέχει μόνο παγωτό και εσπρέσο. Μπορούμε όμως να πειραματιστούμε με μερικά ακόμα υλικά, προκειμένου να δώσουμε διαφορετικό χαρακτήρα στον καφέ μας : μερικές σταγόνες από λικέρ καφέ ή αμαρέτο θα εντείνουν τις γευστικές εντάσεις, ενώ λίγοι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί θα προσφέρουν τραγανότητα, κάνοντας το παιχνίδι των υφών εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Καφές ή επιδόρπιο, το μόνο σίγουρο είναι πως ο «πνιγμένος» espresso θα μας προσφέρει δυνατές στιγμές απόλαυσης!

Αφήστε ένα σχόλιο