Posted by espressocafe 01/02/2022 0 Σχόλια Ποτά - Ροφήματα,

Ας δούμε λίγο την ιστορία του κακάο, ως ρόφημα και ως πρώτη ύλη.

 

Το δένδρο του κακάο, τα σπόρια (σαν φασόλια) του οποίου μας δίνουν τη σοκολάτα, είναι
αυτοφυές της τροπικής Αμερικής. Τα πολτοποιημένα σπόρια του κακάο
πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1528, ως ένα από τα πολλά φαγώσιμα...
σουβενίρ που είχε φέρει μαζί του ο εξερευνητής Χερνάντο Κορτές στην επιστροφή
του για την Ισπανία, από το Μεξικό. Εκεί είδε τους Αζτέκους να πίνουν ζεστή
σοκολάτα αρωματισμένη με βανίλια και πιπεριές τσίλι, ένας συνδυασμός που
συνεχίζει να είναι η κλασική συνταγή για τη μεξικάνικη παρασκευή του
ροφήματος. Οι Ισπανοί προσάρμοσαν το μεξικάνικο κακάο στα δικά τους μέτρα και
γούστα, φτιάχνοντας ένα ρόφημα από σοκολάτα βρασμένη μέσα σε γλυκό κρασί, κάτι
που άρεσε στον τότε βασιλιά της Ισπανίας, Κάρολο V, ο οποίος ήταν συγχρόνως
και ο Δούκας της Βουργουνδίας. Η ζεστή σοκολάτα εξαπλώθηκε από εκεί στη Δυτική
Ευρώπη. Τον 18ο αιώνα, όταν έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία, δέχθηκε μία ακόμα
προσθήκη - οι Άγγλοι έβαζαν γάλα στο κακάο δημιουργώντας, στην ουσία, την
πρώτη εκδοχή του σημερινού ροφήματος.

 

Το κακάο και η σοκολάτα δεν είναι το ίδιο πράγμα, ενώ έχουν κοινή καταγωγή.
Για να φτιάξουν σοκολάτα, ψήνουν τα σπόρια του κακάο και στη συνέχεια τα
πολτοποιούν και τα αναμειγνύουν με ζάχαρη. Το κακάο φτιάχνεται διαφορετικά,
σύμφωνα μάλιστα με τη διαδικασία που εφεύρε ένας Ολλανδός ονομαζόμενος Conrad
Van Houten, το 1828. Τα σπόρια πολτοποιούνται και κατόπιν αφαιρούν το βούτυρο
του κακάο. Η σκόνη που μένει έχει πολύ λιγότερο λίπος και οξύτητα από τη
σοκολάτα, και έτσι διαλύεται εύκολα μέσα σε γάλα ή νερό. Είναι πικρό και γι'
αυτό χρειάζεται ζάχαρη. Από τουλάχιστον τα μέσα του 19ου αιώνα το κακάο ήταν
ένα... φαβορί ρόφημα για παιδιά.

Η ξυσμένη σοκολάτα αναμεμειγμένη με ζεστή κρέμα γάλακτος ή γάλα είναι άλλοπράγμα, όμως είναι ένα ρόφημα πιο κατάλληλο για... ενήλικους ουρανίσκους,επειδή πικρίζει αισθητά. Το ρόφημα αυτό είχε την αρχή του στο περίφημο «CafιAngelina» στη Rue de Rivoli, το οποίο άνοιξε ο Antoine Rumpelmayer το 1903.Εκεί, πελάτες όπως ο Marcel Proust και η Coco Chanel, απολάμβαναν τα διάφοραδημιουργήματά του, όπως το chocolat l'africain, μια σχεδόν «σούπα» από πικρήσοκολάτα με ένα μπολ σαντιγί δίπλα.

Αφήστε ένα σχόλιο